Koppel = ingen kommunikation?

  

Koppel = ingen kommunikation? Vad är det som gör att så många har sådana bekymmer med att få hunden att gå fint i kopplet?

Min uppfattning är att man kanske redan från början när valpen är liten belönar den omedvetet för att den drar. Man låter den t.ex dra för att få hälsa på eller till och med leka med andra hundar, den får drar mot bästa doftfläcken eller varför inte mot barnen som vill hälsa och så vidare.  Valpen får alltså uppleva något positivt genom att dra, så givetvis kommer den att fortsätta med det.

Sedan finns det en faktor till, nämligen den att vi blir lata eller ska vi kalla det tråkiga när kopplet kommer på. Vi behöver ju inte engagera oss så mycket längre. Hunden kommer ju ändå ingen vart. Om man möjligtvis kommunicerar brukar det vara negativt, d.vs när hunden drar och vi blir irriterade för det. Vi fokuserar då på hundens negativa beteende och detta leder oftast till att hunden blir stressad och drar ännu mer. Dessutom blir den mer utåtriktad då vi blir så in i bängens tråkiga i hundens ögon. Vi tillför ju inget trevligt alls.

Så vad kan man då göra?

Jo, vara lika kommunicerbar som om den vore lös. Inte gå där bak i kopplet och stirra den i rumpan. Utan prata glatt med din hund, uppmuntra den när den spontant tar kontakt med dig, belöna den nära dig så att den får en förväntan av att det är där det är kul att vara. Belöning kan vara lek, kel, godis, ögonkontakt mm. Allt din hund tycker om.  Engagera dig i din hund så som du vill att hunden ska engagera sig i dig. Låt det hända kul saker. Kanske låta den balansera på en sten eller stock, gör helt om och låt hunden jaga dig, kanske får den göra någon konst, ja låt fantasin flöda bara ni gör något ihop.

Fokusera på det som hunden gör bra vilket i det här fallet är när kopplet är slakt och den har kolla på dig och uppmuntra det. Jag lovar då att du får en hund som vill vara nära dig istället för att dra och inte heller kommer världen utanför er att vara så intressant längre då ni nu är ett team.  :-))