Gott Nytt År!

  

 

 

Julen blev ju sådär då jag på uppesittarkvällen åkte på typ influensa med hög feber och jag är inte helt bra än, men helt klart på bättringsvägen.

Jag vill önska er alla ett Gott slut och ett förhoppningsvis toppen 2023! 

För några år sedan skrev jag en text angående fyrverkerier och hund (djur) som jag återanvänder och som ni kan läsa nedan:

Nu när aftonen och fyrverkerier är nära , så vill jag ge några råd.

Det första är att när du går ut från och med nu till någon dag efter Nyår så ha hunden i koppel.

Se även till att halsband och sele ej kan krypas ur och vira kopplet ett extra varv kring din handled. Som vi alla vet kan det ju smälla redan före själva nyår och sedan efter.

På Nyårsafton ber jag dig att INTE lämna din hund ensam eller ta med den ut på kvällen, absolut inte vid 00-slaget.

Vet att många säger att det har gått bra att den fått vara med föregående år. Men i år så kanske det kommer just den där raketen som får din hund i panik.

Tänk efter, är detta verkligen något för djur att uppleva? Svaret är -Nej!!! Och om du frågar mig så säger även jag att jag kan vara utan.

Om det ska skjutas, så snälla gör det endast vid 24.00 på Nyårsafton. Låt bli och köp ut till barnen så dom kan smälla av redan dagarna före. Nu mer finns faktiskt lagar kring detta.

Ge hunden kvällsmaten tidigare, så ni ej behöver gå ut så sent. Va i det rum som är mest isolerat.

Dra ner persienner eller för gardiner, så att ljusskenen inte blir så starka .

Ha radio eller tv på för att ljudet från raketer och smällare ska störas ut. Vet du att din hund är ljuskänslig så kan fetvadd i öronen användas.

Ge din hund ett smaskigt ben att gnaga på eller den bästa leksaken att leka med.

Om din hund ändå blir ängslig eller rädd så trösta den inte. Va istället bekräftande, uppmuntrande, lugn och trygg så att din hund ser att du inte tycker det är något farligt.

Tänk även på att hylsor och avfall från raketer och smällare är giftigt! Så se till att ha koll på din hund så den ej får tag i detta.

//Eva