Nosat på jaktträning

  

Har blivit lite intresserad av att kika in i jaktens värld. Och jag har ju sån tur som har en bästegranne som är super på detta. Så vid 10 tiden packade jag dummisar, tennisbollar och godis i ryggsäcken och sen gick jag och Jippie bort för att möta upp Elisabeth och flattarna Calson & Kerstin.

Vi tog oss bort till det som vi kallar björkhagen för det var där vi tänkte hålla till idag.

Vi började med att gömma tennisbolar som sedan skulle användas i både närsök och skick. Ni måste ta mina benämningar med en nypa salt, då det blev mycket information för mig idag och jag är inte helt säker på att jag kommer i håg allt rätt.

Kerstin i väntan på att få arbeta

Jag fick se på när Kerstin dirigerades till bollarna för att söka. Fick nu även en lektion i hur visselpipan används i detta. Oj, så spännande! Lilla Kerstin som är en ung, energirik, glad tjej klarade detta med glans. Trots att hon tyckte Jippie var en ursöt pudeltjej som nog skulle vara jätte kul att leka med.

Nu var det så Jippies och min tur. Det där med dirigeringen gick väl sådär vilket kanske inte är så konstigt då hon inte har tränats så mycket i det. Där emot kan hon sök och ger inte upp så lätt. Jag såg dock att hon letade efter uppletanderutans avgränsningar. Men hon hittade bollen och gjorde ett bra avlämnande till mig. Hurra för det!

Här efter gjorde vi apportering av dummis med hjälp av synintryck. Alltså hunden ser att “fågeln” blir skjuten och faller till marken. Sen skickar man hunden i apportering för att hämta den direkt. Det gick strålande för oss alla. Känner mig dock lite konstig när jag ska låta lite fågellik och sedan som ett skott. Pang!   Men det kommer säkert att kännas helt naturligt om ett tag.

                                  Jippie i full fart in för att lämna av dummie Kerstin gör ett snyggt avlämnande till matte

Provade även dummis sök. Här läggs flera dummisar ut och hundens uppgift sedan är att springa ut och söka reda på dom en efter en. I Jippies fall gjorde hon det galant när det gällde hennes egna dummisar.  De som låg där ute och inte luktade “våran” struntade hon i. Men med lite hjälp av Elisabeth så tog hon sedan även dessa. Tack för det!

Fick också se Calson i arbete. Han är en grymt härlig flatt och han och matte har ett supersammarbete. Elisabeth skickade ut honom och kunde sedan med pipans och kroppens hjälp dirigera honom så himla enkelt. En riktig fröjd att få se.

Ja, det har varit en härlig dag och så inspirerande att få nosa på jaktträning. Helt klart är att vi har fått mersmak. Så på vägen till jobbet idag blir det till att inhandla en pipa.