Toppenhelg!

  

Helgträff på LIU Ja, då var man hemkommen från en helg som varit späckad av föredrag.  Kan meddela att alla föredragshållarna varit super. Men gissa om man är trött i huvudet idag. Tar ju tid att smälta allt man hört och innan alla bitarna faller på plats.

En av mina absoluta favoriter, Per Jensen var först ut. Per är professor i husdjursetologi och forskningschef vid Linköpings universitet. Dagens ämne var : Stress och individuella olikheter. Vilket var mycket intressant. Per kommer föresten till Göteborg där han ska hålla en föreläsning den 12 mars om Hundens tankar och språk. Detta är även namnet på den bok han senast skrivit och som nog kommer ut i sommar. Kan du, så ta tillfället i akt och gå och lyssna.

En annan man jag gillar att lyssna på och som även han var en av föredragshållarna i helgen är Matthias Laska, professor i Zoologi. Ämnet här var : Sinnenas fysiologi och etologi samt Luktsinne och beteenden generellt ….. och hos hundar.  En sak han poängterade var att det finns väldigt lite vetenskapliga “bevis” vad det gäller hundens luktsinne och inom detta område mycket antaganden. Nästan det enda som fanns dokumenterat var om hur hunden riktningsbestämmer vid spårande. Här hade man kommit fram till att det krävdes 5 fotsteg i följd för detta.

Vår egen kursansvariga Lina Roth, Dr. Integrativ zoologi är den som inspirerat mig till att vilja veta mer om synen. Hon höll en föreläsning om däggdjurens syn i vardagen. Och något inom detta område som jag tycker är mycket märkligt är att när vi vet att hunden & hästen med för den delen har ett färgseende som består av grönt och blått inte anpassar konor, hinder osv. efter detta. Visst är det konstigt?

Ja, jag kan nog skriva hur mycket som helst om föredragen men jag tror jag nöjer mig här. De föredragshållare som inte blivit omnämnda i inlägget och alla kurskamrater ska även ni ha ett stort tack för att ni bidragit till att helgen blev en toppenhelg för mig!