Ruskiga bakterier

  

Meticillinresistent Staphylococcus aureus Börjar med att berätta om en föreläsning som jag var på i går. Föreläsare var Ulrika Grönlund-Andersson som arbetar vid SVA, Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala. Vi höll till i Västras lokaler och ämnet som behandlades var: Antibiotikabehandling – en björntjänst för ditt djur eller?

Föreläsningen var intressant och faktiskt lite skrämmande. Antibiotikaresistens är ju ett växande hot mot både människor och djurs hälsa. Det som var positivt var att receptutskrivningen av antibiotika har minskat. Men den behöver minskas betydligt mer. Hon poängterade att det finns alternativa behandlingsmetoder.

För att minska spridningen av antibiotikaresistenta bakterier betonade Ullrika att det är mycket viktigt med vårdhygien!!! Framför allt på våra djursjukhus. Man skulle aldrig låta någon ta i sitt djur utan att först ha spritat händerna. Personalen skulle ha kortärmat och vara klock och ringfria. Givetvis skulle bord och ev verktyg vara desinfekterade. De elaka bokstavsbakterierna, som hon också kallade dom sprids nämligen bland annat via huden. Och dom kan överleva där i upp till 11 månader!!!!

Något som slog mig var hur slarvigt det är med hygien på våra utställningar och vid tävlingar. Jag har då aldrig sett någon domare sprita händerna mellan kroppsgenomkännande eller tandvisningar.

Ja det var en liten kort resumé från föreläsningen. Tycker att om du kan och får tillfälle så gå och lyssna på henne. Och framför allt fråga din läkare eller veterinär som vill skriva ut antibiotikum om det verkligen är nödvändigt!

Idag har jag mest tagit det lugnt och läst en del. Härligt med sådana dagar.

Om du undrar över att det inte finns några bilder i blogginläggen så kan jag berätta att jag inte kan lägga in dom av någon konstig anledning. Något har blivit tokigt och jag vet inte vad. Datorer är ju inte min starka sida. Dom ska bara funka!!! Blir grymt frustrerad när dom inte gör som jag vill! Men snart så får jag nog hjälp av min webbmaster och då blir det nog bra igen ska ni se.

 

( Sön 23 januari:  Hurra, hurra!! Nu kan jag lägga in bilder igen!! :-))  Tack än en gång Fredrik! Vad vore mitt dataliv utan dig?  Svar: Katastrof )