Nyårs råd

  

Önskar så att jag inte behövt lägga in texten nedan som jag skrev för något år sedan. Visst har det blivit bättre men mycket mer behövs.

Nu när aftonen och alla fyrverkerier är nära, så vill jag ge några råd.

Det första är att när du går ut dagarna/dagen innan eller efter den 31:e så ha hunden i koppel. Se även till att halsband och sele ej kan krypas ur och vira kopplet ett extra varv kring din handled. Detta för att hunden inte ska kunna komma lös och fly iväg om den blir skrämd. Som vi alla vet så kan det ju smälla redan före själva nyår och efter.

På Nyårsafton ber jag dig att INTE lämna din hund ensam eller att ta med den ut på kvällen och absolut inte vid 12-slaget. Vet att många säger att det har gått så bra att den fått vara med föregående år. Men i år så kanske det kommer just den där raketen som får din hund i panik. Tänk efter, är detta verkligen något för djur att uppleva. Svaret är – Nej!!! Och om du frågar mig så säger även jag att jag kan vara utan. Om det ska skjutas så snälla gör det endast vid 24.00 på Nyår. Låt bli att köpa ut till barnen så dom kan smälla av innan eller redan dagarna före. Nu mer finns faktiskt lagar kring detta.

Ge kvällsmaten tidigare, så ni ej behöver gå ut så sent. Va i det rum som är bäst isolerat. Dra ner persienner eller för gardiner så att ljusskenen inte blir så starka. Ha radio eller tv på för att ljudet från raketer och smällare ska störas ut. Vet du att din hund är ljudkänslig kan även fetvadd i öronen användas. Ge din hund ett smaskigt ben att gnaga på eller den bästa leksaken att leka med.

Om din hund ändå blir ängslig eller rädd så trösta den inte. Va istället uppmuntrande, lugn och trygg så att din hund ser och hör att du inte tycker det är något farligt.

Tänk även på att hylsor och avfall från raketer och smällare är giftigt! Så se till att ha koll på din hund, så att den ej får tag i detta.