Apportering ska vara roligt.

  

Apportering betyder grip & håll fast. Senare kommer andra delar in som t.ex vänta på kommando, spring fort både ut och in, gör ingång, sitt och håll, störningar, loss ……………..

Allt för många hundar tycker att apportera är urtrist. Varför då, kan man ju undra?  Det borde ju vara jätte kul att hålla, hämta och lämna.

För mig är det viktigt att det är en rolig och kravlös lek vid inlärningen. Man måste inte börja med en apportbock framför nosen. 

Hunden ska ju kunna hålla vilket föremål som hellst. Kan vara bästa pinnen, leksaken, vispen,  apportbocken, flaskan, korven, dummisen, fågeln, ja vad som. Träna på promenaden, från soffan i reklampausen, i trädgården, vid köksbordet, på apellplan …………………..  Dra föremålet ifrån dig och låt hunden jaga ifatt, släng och låt den hämta, håll still och dra bort (med glimten i ögat) om hunden tjuvar och försöker ta innan kommando, gå och lägg ut ……………….

  Bella aporterar borsten Jippie vill ha vatten -Varsågod, här har du apportbocken Visp-apportering Korv- apport, mumsigt!

 

När jag tränar in apportering lägger jag stor vikt på att belöna när hunden håller och att jag får fram ett långt och fast hållande med störning innan jag börjar med släppet. Detta behöver inte tränas i stillastående utan kan med fördel tränas i rörelse då det är lättare att undvika att det blir tugg.

                                                                                   Hm, först förbi bästeleksaken till matte och få varsågodet Full fart och avlämna, trots leksakerna vid sidan

Min erfarenhet är att om man börjar för tidigt med  –Loss,  så får man en hund som spottar ut lätt i stället för att hålla.

När jag så börjar tränar in avlämnade är jag noga med att hunden ska komma in nära mig och vara där en stund innan jag tar fram händerna. Den behöver inte vara vid någon sida utan bara framför mig när jag sitter på huk. Om man står uppprätt och håller fram händerna är det lätt att hunden upplever detta som hotfullt och att det blir en konflikt i att behålla sitt föremål eller att man får en hund som släpper framför och sedan kommer in med sänkt huvud.

Tänk på att hunden ibland kan få tillbaka föremålet som extra belöning vid släppandet för att avdramatisera att den lämnar något ifrån sig.   Lycka till!

Apportering är kul!!!!  :-)